Terug naar alle interviews

Agora vertrouwt op de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen

Kansengelijkheid, inclusief onderwijs, verbinding met ouders, de wijk en de wereld. Die ambities verenigt de KSU in Agora, een nieuw onderwijsconcept voor kinderen van 0 – 18 jaar. Na de zomervakantie 2022 is Agora HUB030 gestart. “We noemen het liever geen school, maar een ontwikkelplek waar kinderen de wereld ontdekken op hun manier”, aldus kartrekker en kwartiermaker Els Mast.

Els Mast

De naam Agora HUB030 is een bewuste keuze. “De school verbindt de kinderen, de maatschappij en de wereld waarin we leven en fungeert daardoor als een hub, een centraal punt. Nu nog op de Vleutenseweg, maar straks in Merwedekanaalzone, een strategische plek tussen Kanaleneiland en Rivierenwijk.”

 

Mens en de wolf
Bij Agora Utrecht is de natuurlijke nieuwsgierigheid van het kind de basis. “Wij vertrouwen erop dat elk kind zich wil en kan ontwikkelen.” Els illustreert dat met een voorbeeld. “Een van onze leerlingen heeft een challenge opgezet over de wolf. Vanuit haar nieuwsgierigheid stelde zij vragen: Waarom mag de mens de baas spelen over dieren? Waarom zijn er discussies of de wolf wel of niet doodgeschoten mag worden? Waarom hebben we geen ecosysteem waarin iedereen gelijk is? Ze belde een wolvenexpert, onderzocht bronnen en schreef een artikel. Met haar tiplijst kan de gemeente of provincie Drenthe hun veehouders klaarmaken voor de komst van de wolf. En zij maakte een presentatie voor alle ouders en kinderen om bewustwording te creëren. Tijdens de gehele challenge maakt de coach, zo noemen we onze leerkrachten, steeds de afweging tussen sturen, volgen en begeleiden. Dat sluit helemaal aan bij ons motto ‘de wereld ontdekken op jouw manier’.”  

“We staan op de kaart!”

Kind en het collectief
“Kinderen leren bij ons eerst wie ze zelf te zijn. Ze ontdekken hun interesses en talenten, maar ook wat ze in de weg staat. Daarna kunnen ze de vertaalslag maken naar de wereld om zich heen en hun plek in de maatschappij en hun inzet en toegevoegde waarde voor het collectief bepalen. Samen leren leven, het strategisch plan van de KSU, past ons als een jas.”

 

Ambitie
Agora HUB030 is ontstaan uit een initiatief van ouders, onderwijskundigen en de bevlogenheid van het PO-bestuur van de KSU. “Onze ambitie is om Agora HUB030 uit te breiden met een VO-licentie. Dit onderwijsconcept ook openstellen voor leerlingen van 12 tot 18 jaar is slechts een kwestie van tijd. In andere steden in het land gebeurt dit al. Ook zijn we met Kind & Co Ludens bezig om een doorgaande leerlijn voor de allerjongsten (0-3 jaar) te ontwikkelen. De komende jaren zetten we onze schouders eronder. Samen met de kinderen, ouders, gemeente, de wijk en stad Utrecht, bouwers, kinderopvang, voortgezet onderwijs, zorgpartners en bedrijven gaat het lukken om onze ambities te verwezenlijken!”