Het nieuwe strategisch plan Samen Leren Leven bepaalt niet alleen de koers van de KSU, maar geeft ook nieuwe energie. De veranderkracht en flexibiliteit van de medewerkers op scholen en kantoor was in 2021 goed zichtbaar. De vertaling van het strategisch plan in schoolplannen en programmamanagement moet daarnaast ook ondersteunen in het realiseren van onze ambities.
In vijf programmalijnen die allen gericht zijn op onderwijsverbetering en/of organisatieontwikkeling, zijn projecten met hetzelfde doel gebundeld:
Medewerkers uit de organisatie participeren in de projecten die voortkomen uit de vijf programmalijnen:
Agora Utrecht, Groots Utrecht, deeltijdonderwijs driejarigen, passend onderwijs en wereldburgerschap
Teamgericht organiseren, gesprekkencyclus, strategisch personeelsbeleid, kwaliteitscyclus, KSU Lab
Eigen leerlijnen, rekenonderwijs verbeteren, projectgroep Bewegend leren / Springlab en digitalisering
Praktijkgericht onderwijs en onderzoek, samenwerking met andere partijen in Utrecht
Implementatie aanbesteding administratieve diensten, technische ICT en infrastructuur, inrichten Subsidiedesk
Het kabinet besloot in februari 2021 tot een Nationaal Programma Onderwijs voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Het programma wil perspectief geven en biedt de mogelijkheid om stevige maatregelen te nemen. Het hoopt er hiermee voor te zorgen dat interventies een duurzaam effect hebben en de basis te leggen voor structurele verbetering van het onderwijs. De KSU heeft een stuurgroep KPO (KSU Programma Onderwijs), bestaande uit schooldirecteuren en het management team, ingericht.
Per school is geïnventariseerd welke middelen nodig waren om interventies te kunnen plegen om eventuele achterstanden ontstaan door corona aan te pakken. De middelen waren toereikend om in de behoefte van iedere school te voorzien. Daarnaast is een deel van de middelen ingezet in programma’s die alle scholen ten goede komen.
Door zowel in te zetten op schoolprogramma’s als op een collectief KSU Programma (gezamenlijke projecten) wil de KSU duurzame verbetering van het onderwijs en de organisatie realiseren.
Scholen verkennen op dit moment welke thema’s en ambities gemeenschappelijk zijn en collectief of in coalities van scholen kunnen worden opgepakt.