Terug naar alle interviews

Boodschappenhuis: burgerschapsvorming op het schoolplein

Zeven dagen in de week, 24 uur per dag open, geen slot op de deur. In samenwerking met ouders en sponsoren is het Boodschappenhuis bij De JazzSingel gerealiseerd. Sinds december 2022 kunnen gezinnen uit de wijk die het financieel zwaar hebben in dit huis terecht voor houdbare boodschappen en speelgoed. Gratis. Alle producten zijn gedoneerd door wijkbewoners die iets kunnen missen. Leerlingen van de groepen 7 en 8 houden het huis netjes.  

Elizan en Zoey

Babyvoeding, red velvet pannenkoekmeel, haarelastiekjes, maandverband, noten, schoonmaakmiddelen en nog veel meer. “Juf Kim zet de tassen met boodschappen in de klas, zodat we in de pauze of direct na schooltijd alles in het Boodschappenhuis kunnen zetten”, vertelt Elizan Bilkay (10) uit groep 7. Zoey Siebe (10): “Soms zijn we pas 2 minuten voor het eind van de pauze klaar. We zorgen dat alles goed staat en checken of producten niet over datum zijn. Is dat wel zo, dan halen we ze weg.”

 

Nieuwsgierig

Zoey: “We waren allemaal heel erg nieuwsgierig toen mannen met allemaal houten palen en planken op het schoolplein kwamen. Eerst dachten we dat we een nieuw speeltoestel zouden krijgen, maar we zijn allemaal blij met dit huis. Iedereen helpt met het inzamelen.”  

 

Zelf zin in 

Zoey: “Met Sinterklaas was er ook speculaas en ander snoepgoed. Dan heb je soms best zin om iets te pakken, maar het is echt voor mensen die minder in huis hebben. Wij kunnen het zelf kopen.” “Iets ruilen mag wel”, vult Elizan aan ook al heeft ze dat nog nooit gedaan. 

“Elizan en Zoey dragen met hun klasgenootjes zorg voor het Boodschappenhuis dat altijd open is.”

Speciale acties

Half december konden mensen op een lijst die in het huis hing een streepje zetten als ze een geschenktas wilden meenemen. In elke tas zaten recepten en de bijbehorende boodschappen voor een heerlijk kerstmenu. Elizan: “Soms zijn er ook speciale acties. Bijvoorbeeld een inzameldag voor lege flessen. Het statiegeld gebruiken we weer voor het huis of we geven het aan een goed doel, zoals de aardbeving in Turkije en Syrië.” 

 

Happy stones

Het Boodschappenhuis is een maatschappelijk initiatief van de school in het kader van burgerschapsvorming. Het is bedacht door de leerlingenraad en juf Kim. Ook op andere manieren wordt hier invulling aan gegeven. “Net voor de kerstvakantie hebben we in de wijk ‘happy stones’ bij huizen van mensen neergelegd. Dat zijn kleine stenen die we mooi hebben versierd met een lief briefje erbij. We hebben ze ook verkocht voor het goede doel tijdens de kerstmarkt bij ons op school. En nu liggen de laatste in het Boodschappenhuis”, aldus de enthousiaste leerlingen.