Terug naar alle interviews

Interview Jasper en Zita

“Laten we kinderen beter voorbereiden op de wereld om hen heen. Met meer plezier en beleving in de lessen, zodat we ze onbewust laten leren.” Het heeft Jasper Rietman en Zita Smits aan ambities niet ontbroken vanaf het moment dat zij anderhalf jaar geleden een plan schreven voor een eigen methode Wereldoriëntatie (WO). De leerkrachten, beiden met een onderwijskundige achtergrond, zagen in de nieuwe visie van de St. Dominicusschool de ideale kans om het heft zelf in handen te nemen.

Jasper en Zita
Leerkrachten St. Dominicusschool

“Een methode kopen van een uitgeverij of een mooie uitdaging oppakken? Voor ons was de keuze eenvoudig: wij willen alles doen om kinderen beter te laten leren. Niet de focus op feitenkennis, maar kiezen voor procesgericht leren. We kregen snel groen licht om dit op te pakken”, vertelt Jasper. “Dit doen we door aan te sluiten bij de omgeving, een koppeling te maken met onze taalmethode en ze de stof te laten beleven”, vertelt Zita. “Dat is de kern van onze methode.” 

“Beleving geeft kinderen alle ruimte om hun talenten te ontwikkelen ”

Voor een geschiedenisles nodigen ze een archeoloog uit, die kinderen uitdaagt letterlijk de geschiedenis in te duiken. De Romeinse tijd wordt tot leven gebracht door de kinderen een Romeins schild te laten maken en ze buiten neer te zetten in een aanvalsformatie. En passant leren ze iets over wat discipline betekent. Jasper: “Talentontwikkeling is de algemene noemer waarop de methode inspeelt. Of het gaat om een dramales, een tekenles, je weg vinden in een online escape room, presentaties geven of spannende proefjes doen. We spreken leerlingen met een doorlopende leerlijn aan op hun talent en dagen ze uit om extra vaardigheden te ontwikkelen.”

De reacties van collega-leerkrachten zijn, na een korte wenperiode, erg positief. Zita: “Collega’s herkennen de andere manier van lesgeven waarbij je merkt dat leerlingen enorm betrokken zijn. Dit is heel iets anders dan werken vanuit een kant-en-klaar lesboek. Zo mooi dat we tijd en ruimte hebben gekregen om hier onze tanden in te zetten.”